Hoofd : Bestandsextensies : .bsp Het dossier

.bsp Bestandsextensie

Bestandstype Quake Engine Game Map File

Ontwikkelaar id Software
Categorie Spelbestanden
Formaat Binary

.BSP optienummer

Een BSP-bestand is een kaartbestand dat wordt gebruikt door games die zijn ontwikkeld met een van de Quake-game-engines. Het bevat de lay-outinformatie, objecten en bronnen voor een niveaukaart. BSP-bestanden worden door veel games gebruikt, waaronder Quake, Quake 2, Quake 3, Half-Life, Half-Life 2, Team Fortress, Counter-Strike, Counter-Strike: Condition-Zero, Portal en Call of Duty: World op Oorlog.

Meer informatie

BSP staat voor "Binary Space Partitioning", wat een techniek is die ingewikkelde veelhoeken opsplitst in convexe sets. Hierdoor kunnen 3D-kaarten sneller worden weergegeven. BSP-bestanden bestaan uit "knobbels", dit zijn stukjes gegevens die in de bestandsheader zijn gedefinieerd. Deze omvatten entiteiten, knooppunten, hoekpunten, vlakken, bladeren, zichtbaarheid, gezichten en texturen.

BSP-kaarten worden in een binair formaat gecompileerd. Ze kunnen worden gecompileerd van .MAP -bestanden met behulp van hulpmiddelen zoals Q3Map2 en Irrlicht. Ze kunnen ook worden gemaakt met behulp van id-softwareprogramma's zoals GtkRadiant en DarkRadiant.

Omdat BSP-bestanden worden samengesteld uit projecten voor kaarteditors, worden deze meestal niet rechtstreeks gewijzigd. Sommige BSP-kaart-decompilers bestaan, zoals Q3Map2, EntSpy, Vmex en BSP2MAP, maar ze decoderen BSP-bestanden niet correct.

Quake-engines die BSP-bestanden gebruiken, zijn id Tech 1 (Doom Engine), Quake Engine (de originele Quake-engine), id Tech 2 (Quake II Engine), id Tech 3 (oorspronkelijk gebruikt voor Quake III Arena) en id Tech 4 (oorspronkelijk gebruikt voor Doom 3).

OPMERKING: Omdat de Source Engine van Valve afkomstig is van de Quake-engine, worden ook BSP-bestanden gebruikt voor kaarten. De Source Engine werd gebruikt voor het ontwikkelen van spellen zoals Half-Life 2 en Team Fortress 2.

Programma's die openen BSP bestanden

Over BSP bestanden

Ons doel is om u te helpen begrijpen wat het bestand met de extensie * .bsp is verantwoordelijk voor en hoe het te openen.

Het bestandstype Quake Engine Game Map File beschrijvingen van programma's voor Mac, Windows, Linux, Android en iOS die op deze pagina worden vermeld, werden afzonderlijk onderzocht en geverifieerd met de opdracht FileExt. We streven naar 100% nauwkeurigheid en publiceren alleen informatie over de bestandsindelingen die we hebben getest en getest.