KOMPOOS.NL

font css

home » css » font-css.html

sitemap


uitleg over css fonts

Als je helemaal niets doet aan het stylen van jouw pagina('s) zal de standaard layout worden voorzien van een 16px "groot" Times New Roman, serif letter-type. Daar is helemaal niets mis mee, maar het geeft jouw website nu niet echt een "prettige uitstraling".

De meeste webmasters proberen daarom een zo "mooi" mogelijk lettertype te gebruiken om de bezoekers te plezieren. En daar gaat (jammer genoeg) het meestal volkomen "mis". Óf er wordt een font gekozen dat niet door alle browsers wordt ondersteund, óf er wordt een lettertype door middel van "font-face" ingeladen (wat het inladen van een pagina gigantisch kan vertragen), óf er wordt een font gekozen wat wel erg "mooi" is, maar vermoeiend voor de bezoekers om te "lezen".

Ik ga niemand mijn visie opdringen van hoe je een pagina moet "inrichten", maar ik wil je wel wat "meegeven". Jarenlang en diepgaand onderzoek heeft aangetoond dat bezoekers de meeste waarde hechten aan pagina's met een schreefloos letter-type/font van 16px (grootte). Dat is te zien op elke pagina van de kompoos.nl (dus ook op deze pagina). Om er zeker van te zijn dat elke browser vlekkeloos de pagina weergeeft is er voor gekozen om alléén maar de browser(s) te vragen om een "sans-serif" lettertype te tonen. Het stukje stylesheet wat daar voor zorgt staat hieronder.

stylesheet sans-serif font


<style type="text/css">
    body{
        font-family:sans-serif}
</style>

nog wat info over fonts

Op de kompoos staat nog een pagina waar de meest gangbare fonts worden besproken. Tot slot is er nog te melden dat het absoluut niet nodig is om een zwart-wit-pagina te maken (zoals deze pagina). Een beetje kleur kan ook absoluut geen kwaad. Zolang je er maar voor zorgt dat het "geen pijn aan de ogen doet", en alles goed leesbaar blijft. Het allerbeste laat je de "grootte" van de letters over aan de tag(s) die je gebruikt. Kijk maar op de diverse pagina's van deze site hoe dat allemaal in zijn werk gaat.