Kan ik Windows-programma’s (.EXE-bestanden) op een Mac uitvoeren?

Hoewel het mogelijk is om de meeste Windows openen Documenten op een Macintosh, zal Windows-toepassingen niet worden uitgevoerd native op het Macintosh-platform. Dit komt omdat de programma’s zijn geschreven voor een specifiek Besturingssysteem en processor type.

Het besturingssysteem, of het nu Windows of MacOS, maakt gebruik van een specifieke API , dat is een set van instructies die programma’s kunnen gebruiken terwijl ze draaien. Het probleem is dat Windows API-functies niet op een Macintosh worden herkend. Bovendien moet elk toepassingsprogramma worden gecompileerd voor een specifiek type processor om te draaien. Het proces van het samenstellen van de broncode creëert machinecode die door de processor van de computer wordt herkend.

Historisch gezien is de architectuur (of het ontwerp) van PC-processor anders dan de architectuur van de Macintosh processors geweest. Daarom moest programma’s speciaal worden geschreven en samengesteld voor de juiste processor. Echter, in 2006 Apple overgestapt hun hele lijn van Macintosh-computers van PowerPC naar Intel-processors, wat betekent dat ze nu dezelfde architectuur gebruiken als pc’s. Windows-programma’s nog steeds niet native op de Mac OS, maar software zoals Apple Boot Camp en Parallels Desktop for Mac kunt u Windows draaien op een Intel-gebaseerde Mac. Dit stelt u in staat om te installeren en Windows-programma’s draaien op je Mac, via de Windows-interface.

Er zijn vier opties voor het uitvoeren van Windows-programma’s op en Intel-gebaseerde Mac:

Parallels DesktopVMware FusionApple Boot CampCrossOver Mac

Emulatie op oudere PowerPC-Macs

De enige manier om Windows-programma’s draaien op een PowerPC-gebaseerde Macintosh is om Windows te gebruiken wedijver software. Deze software emuleert een PC-processor, die een native versie van Windows, zoals Windows XP maakt het mogelijk, om te draaien op oudere Macs. Een populaire Windows emulatie programma is Virtual PC.

Omdat Virtual PC is een slechts een emulator, moet u de Windows-besturingssysteem te installeren op de top van de Virtual PC software om Windows-programma’s te draaien. Gelukkig heeft Microsoft biedt versies van Virtual PC die Windows bevatten, zoals Windows XP Professional of Home Edition.

Virtual PC is al vele jaren en heeft zich ontwikkeld samen met zowel de Windows- en Macintosh-besturingssystemen. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld door Connectix, dat werd overgenomen door Microsoft in 2003. Microsoft verdere ontwikkeling van Virtual PC en vrijgegeven nieuwe versies van de software voor meerdere jaren. Maar nu dat Macs zijn de scheepvaart met Intel processors, Microsoft niet zal worden de ontwikkeling van nieuwe versies van Virtual PC.

Naast het feit dat je moet emulatie software en een licentie voor het besturingssysteem Windows te kopen, is er een ander nadeel van het Windows-programma’s met behulp van Virtual PC. Omdat de software geëmuleerd, veel programma’s draaien beduidend langzamer dan ze zouden op een Windows-machine. Hoewel basisprogramma’s zoals tekstverwerkers en webbrowsers kunnen relatief goed uitvoert, processor-intensieve programma’s zoals graphics editors en 3D-games te traag om bruikbaar te zijn.

Gelukkig hoef Intel-gebaseerde Macs niet processor emulatie nodig heeft, dus Windows-programma’s veel sneller kunnen worden uitgevoerd door middel van een virtualisatie-programma, zoals Boot Camp, Parallels Desktop of VMware Fusion.