Wat zijn de verschillende OpenDocument-bestandstypen?

De OpenDocument standaard, ook wel bekend als het Open Document Format (ODF) voor Office Applications, is een bestandsformaat ontwikkeld voor toepassingen voor kantoorproductiviteit. OpenDocument is een alternatief voor de populaire Microsoft Office-formaten, zoals Word ( . DOCX ), Excel ( .xlsx ), PowerPoint ( .PPTX ) en Access ( MDB ). Terwijl de OpenDocument standaard werd in eerste instantie ontwikkeld voor gebruik in de open source productiviteit office suite, OpenOffice.org, het is door vele andere toepassingen geadopteerd als goed.

De OpenDocument-formaat maakt gebruik van XML te documenteren structuur en inhoud te geven. Elke OpenDocument-bestand is eigenlijk een archief gecomprimeerd met ZIP -compressie. Het archief bevat een XML-document en andere gerelateerde bestanden. Om de inhoud van een OpenDocument-bestand te zien, gewoon pak het met een Zip-compatibele programma.

Hieronder vindt u de meest voorkomende OpenDocument bestandstypen:

icoonBestandsextensieBestandstypeOmschrijving
.odtOpenDocument Text DocumentTekstverwerkingsdocument die tekst, afbeeldingen en pagina-opmaak informatie ondersteunt.
.odsOpenDocument-spreadsheetSpreadsheet met meerdere bladen, grafieken, formules en opmaak eigenschappen kunnen omvatten.
.odpOpenDocument-presentatieDiavoorstelling die kunnen bestaan ​​uit meerdere dia-indelingen, thema’s, getekende vormen, en geïmporteerde foto’s.
.odbOpenDocument-databankRelationele database die tabel definities, gegevensbestanden en informatie over de verbinding ondersteunt.
.odgOpenDocument GraphicVector afbeelding die getrokken elementen zoals vormen, letters, kleur vullingen en gradiënten bevat.
.odfOpenDocument-formuleWiskundige formule die de tekst van de formule en de mooie gedrukte vergelijking opslaat.

De OpenDocument standaard werd oorspronkelijk ontwikkeld door Sun Microsystems voor gebruik in de OpenOffice.org productiviteit suite. Het is nu eigendom van en wordt onderhouden door OASIS (Organisatie voor de Bevordering van de Structured Information Standards).

Leave a Comment