Wat is het verschil tussen binaire en tekstbestanden?

Alle bestanden kunnen worden onderverdeeld in een van de twee bestandsformaten – binair of tekst. De twee bestandstypen kan er hetzelfde uitzien op het oppervlak, maar ze coderen data anders. Terwijl zowel binair en tekstbestanden opgeslagen als een aantal bits (binaire waarden van 1s en 0s), het bevat Stukjes van tekstbestanden representeren karakters, terwijl de bits in binaire bestanden vertegenwoordigt maat gegeven .Terwijl tekstbestanden alleen tekstuele gegevens bevatten, kunnen binaire bestanden zowel tekstuele en aangepaste binaire data bevatten.

Binaire bestanden

Binaire bestanden bevatten meestal een opeenvolging van bytes , of besteld groepen van acht Stukjes . Bij het maken van een aangepaste bestandsformaat voor een programma, een ontwikkelaar regelt deze bytes in een formaat dat de nodige informatie voor de toepassing opgeslagen. Binaire bestandsformaten kan meerdere soorten gegevens in hetzelfde bestand, zoals afbeeldingen, video en audio data. Deze data kan worden geïnterpreteerd door ondersteunende programma, maar verschijnen als onleesbare tekst in een tekstverwerker. Hieronder is een voorbeeld van een PNG- image-bestand geopend in een image viewer en een tekstverwerker.

Image Viewertext Editor

Zoals u kunt zien, de image viewer herkent de binaire data en geeft het beeld. Wanneer het beeld in een teksteditor wordt geopend, wordt de binaire data omgezet naar onherkenbare tekst. Echter, zult u merken dat een deel van de tekst leesbaar is. Dit komt omdat de PNG-formaat bevat kleine secties voor het opslaan van tekstuele gegevens. De tekst editor, terwijl het niet ontworpen om dit bestandsformaat te lezen, geeft deze tekst nog steeds wanneer het bestand wordt geopend. Vele andere binaire bestandstypen omvatten delen van leesbare tekst ook. Daarom kan het mogelijk zijn om wat informatie over een onbekend binair bestandstype uit te vinden door het te openen in een teksteditor.

Binaire bestanden bevatten vaak headers, die bytes van gegevens aan het begin van een bestand dat de inhoud van het bestand identificeert zijn. Headers bevatten vaak het bestandstype en andere beschrijvende informatie. Bijvoorbeeld, in de afbeelding hierboven, de “PNG” tekst geeft het bestand een PNG-afbeelding. Als een bestand ongeldige header-informatie, kan softwareprogramma’s het bestand niet openen of ze kunnen melden dat het bestand is beschadigd.

Tekstbestanden

Tekst bestanden zijn beperkter dan binaire bestanden, omdat ze alleen tekstuele data kan bevatten. Echter, in tegenstelling binaire bestanden, zijn ze minder geneigd beschadigd raken. Terwijl een kleine fout in een binair bestand onleesbaar kan maken, kan een kleine fout in een tekstbestand gewoon opdagen nadat het bestand is geopend. Dit is één van de redenen waarom Microsoft overgestapt naar een gecomprimeerd op tekst gebaseerde XML- formaat voor de types Office 2007-bestand .

Tekst bestanden kunnen in ofwel een opgeslagen platte tekst ( TXT ) formaat en rich text ( RTF. ) Formaat. Een typisch platte tekst bestand bevat een aantal regels tekst die elk gevolgd door een End-of-Line (EOL) karakter. Een end-of-file (EOF) marker wordt geplaatst na het laatste karakter, dat het einde van het bestand signaleert. RTF-bestanden een soortgelijke bestandsstructuur, maar kan ook tekststijlen, zoals vet en cursief, evenals pagina opmaak informatie bevatten. Zowel platte tekst en RTF-bestanden bevatten een (character encoding | characterencoding) regeling die bepaalt hoe de personages worden geïnterpreteerd en welke tekens kunnen worden weergegeven.

Sinds tekstbestanden gebruik maken van een eenvoudige, standaard formaat, veel programma’s zijn geschikt voor het lezen en bewerken van tekstbestanden. Common teksteditors zijn Microsoft Notepad en WordPad, die worden gebundeld met Windows en Apple TextEdit, die deel uitmaakt van Mac OS X.

onbekende bestanden

Als u over een onbekend bestandstype, eerst naar de bestandsextensie op FileInfo.com. Als het bestand een extensie heeft of u niet in staat om het type bestand te vinden zijn, kunt u proberen om het bestand te openen in een teksteditor. Als het bestand geopend en wordt volledig leesbare tekst, het is een tekstbestand dat u met succes hebt geopend.

Als het bestand geopend en wordt meestal onleesbare tekst, het is een binair bestand. Hoewel het bestand niet wordt verstaan ​​worden geopend in een teksteditor, kunnen er enkele aanwijzingen in de tekst die informatie te onthullen over het type bestand, zoals in het PNG voorbeeld hierboven. Dit kan u helpen te bepalen welk programma je nodig hebt om het bestand correct openen. Tot slot, als het bestand niet wordt geopend in een teksteditor, het is een binair bestand dat alleen kan worden geopend door de bijbehorende programma.

Leave a Comment