Wat zijn RAW-afbeeldingen en de verschillende bestandsindelingen voor onbewerkte afbeeldingen?

RAW-beelden zijn ongecomprimeerde digitale foto’s die afbeelding op te slaan precies de manier waarop de afbeelding werd gevangen genomen door de sensor camera’s.

Standaard worden de meeste digitale camera’s toe te passen belichting en kleurtemperatuur aanpassingen onmiddellijk wanneer de foto wordt gemaakt. Het resulterende beeld wordt vervolgens opgeslagen in een gecomprimeerd formaat (meestal als een JPEG -bestand) naar de geheugenkaart van de camera. Echter, als je in RAW-modus, de belichting en de kleurtemperatuur instellingen (dwz witbalans) worden niet toegepast op het beeld en de foto wordt opgeslagen in een gecomprimeerd formaat. Het resulterende beeld is een rauw beeld of “genoemd camera rauw ” bestand.

Omdat RAW-beelden niet worden gecomprimeerd, ze nemen aanzienlijk meer schijfruimte dan hun JPEG tegenhangers (meestal minstens twee keer zo veel). Echter, omdat de oorspronkelijke afbeelding detail in RAW-afbeeldingen niet in het gedrang komt door de beeldcompressie, ze zijn hogere kwaliteit dan JPEG-afbeeldingen. Terwijl de typische gebruiker het verschil in beeldkwaliteit niet kunnen opmerken, professionele fotografen vaak schieten in RAW-modus om de beste kwaliteit voor elk beeld ze nemen te behouden.

Omdat digitale camera’s slaan image ruwe data direct als het wordt gevangen genomen door de sensor van de camera’s, camera’s van verschillende fabrikanten op te slaan RAW-afbeeldingen in verschillende formaten. Hoewel het moeilijk kan zijn om bij te houden van de verschillende RAW-formaten te houden, kunnen de meeste image-editing programma dat rauwe afbeeldingsbestanden (zoals Adobe Photoshop CS) ondersteunen de meeste importeren, zo niet alle, van de ruwe formaten beschikbaar. Hieronder is een lijst van gemeenschappelijke raw image file formats die worden gebruikt door verschillende digitale camera Fabrikanten.

Raw beeldformaten:

Bedrijf*UitbreidingNotes
adobe.DNGDigital Negative-formaat ontwikkeld door Adobe Systems; ontworpen om een ​​gestandaardiseerd formaat voor het archiveren van RAW-beelden die wordt ondersteund door meerdere programma’s.
Canon.CR2 , .CRWCR2-formaat is gebaseerd op het TIFF- bestandsformaat, is CRW gebaseerd op de Camera Image File Format (CIFF); zowel zichtbaar met gebundelde ImageBrowser en ZoomBrowser software.
Fuji.RAFFuji RAW-formaat, dat kan worden bewerkt met de software Fuji Hyper-Utility bij de meeste Fuji camera’s.
Kodak.dcrKodak RAW-indeling die kunnen worden bewerkt met Kodak Custom Looks Software.
Minolta.mrwMinolta image RAW-bestandsformaat dat is te bekijken met Dalifer software.
Nikon.NEFStandard Nikon RAW-indeling die kan worden geopend met Nikon View en bewerkt met Nikon Capture.
Olympus.ORFOlympus ruwe beeld formaat dat kan worden bewerkt met de Olympus Master of Olympus Studio-software.
Pentax.pefRaw bekend als de “Pentax Electronic Format”, die wordt gebruikt door Pentax camera’s; kunnen worden bekeken met Pentax Photo Browser software.
Sony.SRFRaw formaat dat wordt gebruikt door high-end Sony camera’s zoals de DSC-F828; bewerkbaar met de meegeleverde Image Data Converter (IDC) software voor Windows.

Bovendien, de RAW -formaat is een soort rauwe beeld van die niet wordt gered door een bepaalde fabrikant van digitale camera, maar kan worden geïmporteerd en geëxporteerd door diverse foto-editors.

Weet van een andere raw dat moet hier worden vermeld? Stel een formaat .

Leave a Comment